Juan Ignacio Marín

Especialista en Medicina Física i Rehabilitació. Coordinador del Servei de Rehabilitació Infantil de l’Hospital Aita Menni

Des de ben prompte es despertà en mi una vocació cap a la cura i el tractament de les persones amb discapacitat i cap a aqueix fi mene la meua carrera professional. Compte amb una dilatada experiència en el camp de la rehabilitació de pacients amb lesions cerebrals; treballant, coordinant i dinamitzant equips multidisciplinars. M’apassionen les tecnologies aplicades a la rehabilitació (tecnologies de la informació, robòtica, aplicació de nous programes i tècniques de rehabilitació) i tracte d’integrar-les en el meu quefer professional de diari.

Coordine el servei de Rehabilitació Infantil de l’Hospital Aita Menni. Hi treballe com a referent clínic de part dels pacients a la unitat d’hospitalització del Servei a Mondragón, i com a consultor de rehabilitació als centres ambulatoris de Rehabilitació de Bilbao i Sant Sebastià. En facilite la incorporació al catàleg de prestacions del nostre servei de noves tecnologies i tècniques de tractament aplicables a la rehabilitació de persones amb lesions cerebrals.

Em considere afortunat per gaudir tant del meu treball degut a les possibilitats que m’ofereix de relacionar-me amb altres professionals, amb els pacients i les seues famílies. M’hi interessa també perquè em permet realitzar-me professionalment i com a persona, i des d’ell puc aportar-ne la cura, l’orientació, la informació i l’escolta a persones amb discapacitat i els seus familiars.

Formació acadèmica

– Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat del País Basc, 1990-1996.
– Alumne Intern del Departament de Neurociències, 1991-1994.
– Programa de Doctorat: Bases Científiques de la Cirurgia. Bienni 1998-2000. Departament de Cirurgia, Radiologia i Medicina Física. Diploma de Suficiència Investigadora.
– Metge especialista en Medicina Física i Rehabilitació pel MIR. Metge Intern Resident al Servei de Rehabilitació de l’Hospital de Cruces (Biscaia), 1997- 2001.
– Màster universitari en Discapacitat Infantil. Universitat Complutense de Madrid, 2007-2008.

Formació extra acadèmica

– V Curs Internacional de Rehabilitació i Cirurgia Ortopèdica: Traumatisme Cranial. Hospital Vall d’Hebron i la Càtedra de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica, 1998.
– Curs de Tècniques d’Anàlisi del Moviment Hospital de Basurto, 1998.
– Curs de Sistemes de Sedestació i Posicionament JAY. Vitòria, 1999.
– Curs de Valoració i Rehabilitació de la síndrome hemiplèxica, 1999.
– XII Jornada Tècnica de la Fundació Institut Guttmann. Avanços en el Tractament de la Lesió Medul•lar i el Traumatisme Craniencefàlic. Barcelona, 2000.
– Curs teòricopràctic: Programa de Maneig de l’Espasticitat amb Toxina Botulínica tipus A. Madrid, 2000.
– Neurorehabilitació del Traumatisme Craniencefàlic. Societat Aragonesa de Medicina Física i Rehabilitació, Zaragoza, 2001.
– International Workshop of Experts in Assistive Technologies for Neurorehabilitation. XVI Cursos europeus, Sant Sebastià, 2004.
– Còrtex Prefrontal: de la Investigació a la Intervenció. Servei de Dany Cerebral Hospital Aita Menni. Bilbao, 2007.
– Forotox 2009. Fòrum de formació en Tractament amb Toxina Botulínica. Avalat per la Societat Espanyola de Neurologia. Madrid, 2009.
– Exploració Neurocinesiològica del Lactant, segons Vojta. Hospital Universitari del Niño Jesús. Madrid, 2009.
– Curs de Tractament Integral de l’Espasticitat: Un enfocament Multidisciplinar. Madrid, 2010.

Publicacions

Capítols de Llibre
– Marín, J. I.; Nin, E. Desarrollo psicomotor del niño. En Tratado de Rehabilitación Infantil. En impremta. Medica Panamericana. Madrid 2011.
– Marín Ojea, J. I.; Ruano Hernández, R. A.; Quemada Ubis, J. I: Rehabilitación integral del traumatizado craneoencefálico. En: Daño Cerebral Postraumático. Fundació Mapfre Medicina 2007. Pàg: 521-536.
– Quemada Ubis, J. I.; Sánchez Cubillo I.; Marín Ojea, J.I.; Trastornos cognitivos, conductuales y emocionales en el daño cerebral adquirido. En: Manual SERMEF de Rehabilitación y Medicina Física 2006. Capítol 52. Pàg 591-596.
– Quemada Ubis, J. I.; Marín Ojea, J.I.; Muñoz Céspedes J. M.; Evaluación de aspectos cognitivos y emocionales. En: Manual SERMEF de Rehabilitación y Medicina Física 2006. Capítol 3.5. Pàg 62-67.
– Quemada Ubis, J. I.; Sagasta Errasti, A.; Marin Ojea, J. I.; El paciente con daño cerebral adquirido. En: Tratado de psicofarmacología. Bases y aplicación clínica; Edit. Médica Panamericana, 2004. Pàg 147-153.
Monografies. Documents tècnics
– Modelo de atención a las personas con Daño Cerebral. Quemada, J.I.; Marin, J.I.; Ruiz M.J., Bori I.; Gangoiti, L. Ministeri de treball i Afers Socials. 2007.

Activitat investigadora

Comunicacions i ponències en Congressos i reunions Científiques (només primer autor)
– Síndrome de contusión centromedular en pacientes jóvenes. XX Congrés Nacional SERMEF. Barcelona, 2001.
– Rehabilitación Multidisciplinar de la Encefalitis Herpética a Propósito de un Caso. VI Congrés Transpirenaic de Rehabilitació i Medicina Física. Tarragona, 2001.
– Osificaciones Heterotópicas en Daño Cerebral Adquirido. VI Congrés Transpirinenc de Rehabilitació i Medicina Física. Tarragona, 2001.
– Resultados de la rehabilitación interdisciplinar intensiva en pacientes con daño cerebral grave. II Congrés de la Societat Espanyola de Neurorehabilitació. Barcelona, 2002.
– Resultados de los programas de rehabilitación multidisciplinar intensivos en pacientes con Daño Cerebral Traumático Severo. VII Congrés Transpirinenc de Rehabilitació i Medicina Física. Lloc: Toulouse (Frància), 2003.
– Plataforma de Asistencia Posicional. Aplicación de la telefonía móvil y la navegación por satélite a la rehabilitación de personas con Daño Cerebral Adquirido. VII Congrés Transpirinenc de Rehabilitació i Medicina Física. Lloc: Toulouse (Frància), 2003.
– Medición de resultados de la rehabilitación multidisciplinar en Daño Cerebral traumático severo. VI Congrés de la Societat Espanyola de Neurorehabilitació. Barcelona, 2006.
– Evaluación neuromotora de hijos de madres diabéticas. XV jornades científiques de la Societat Espanyola de Rehabilitació Infantil.
– Intervención en lactantes con riesgo neurológico. VII jornades de actualització en Pediatria. Puebla (México), abril de 2010

Projectes d’investigació

– Projecte INTELSAN: Sistema Integrat per a la Provisió de Serveis de Teleatenció Sociosanitària. Aprovació oficial per part del Programa PROFIT 2000-2003.
– Projecte PAP: Plataforma Sociosanitària d’Assistència Posicional per a usuaris amb Dany Cerebral Adquirit. Aprovació oficial per part del Programa PROFIT 2004-2007.
– Projecte: E-orienta. Plataforma Sistema d’Ajuda a l’Orientació per a Persones Discapacitades. Programa INTEK 2004-2005.
– Projecte TAD: Plataforma de telecontrol assistencial a col•lectius discapacitats. Empreses participants: PROFIT. 2004-2005.
– Telerehabilitació a Pacients amb una Gran Discapacitat Adquirida d’Origen Neurològic. Participació com investigador. Projecte desenvolupat a l’Institut Gutmmann avalat per Agència d’Avaluació de Tecnologia i Recerca Mèdiques i l’Institut de Salut Carlos III. 2006-2007.
– Projecte Garun, promogut per l’Associació Basca d’Agències del Desenvolupament i finançat per la Diputació Foral de Guipúscoa. Procés de reflexió i posada en comú entre metges de la Unitat de Dany Cerebral de l’Hospital d’Aita Menni i enginyers de la Universitat de Mondragón que permeta dissenyar actuacions consensuades en l’àmbit global de les malalties neurològiques i del dany cerebral adquirit.

Experiència laboral

– Metge Adjunt Especialista en Rehabilitació al Servei de Dany Cerebral de l’Hospital Aita Menni. Responsable de l’àrea d’Investigació i Desenvolupament del Servei de Dany Cerebral. Responsable del Servei de Rehabilitació Infantil. Coreferent clínic de la Unitat d’Hospitalització del Servei de Dany Cerebral. Consultor de la Unitat de Neurorehabilitació Ambulatòria del Servei de Dany Cerebral (Bilbao i Sant Sebastià). Des de maig de 2001 fins a hores d’ara.

Idiomes

– Anglés

Aficions
Lectura, cine, viatjar per a conéixer altres països i cultures, activitats en la natura (senderisme, muntanya, esquí).