Beatriz Gavilán

Beatriz Gavilán

Neuropsicòloga a la Unitat de Dany Cerebral Infantil de l’Hospital Beata María Ana


El meu treball consisteix a realitzar perfils cognitius, els quals, juntament amb tota la informació que arreplegue sobres aspectes tant conductuals com emocionals, m’hi aporten un ampli i fidel coneixement del funcionament del menut en la seua vida de a diari. Aquesta valoració me n’informa també dels seus punts forts i febles, del xiquet, el que permet al nostre equip poder establir-ne un tractament que s’adapte totalment a les seues necessitats i a les dels seus familiars. La meua tasca inclou el tractament dels problemes conductuals i/o emocionals, així com l’orientació, suport i orientació a les famílies. El contacte amb els col•legis i l’opció de proporcionar-los pautes, si en calen, és també una de les meues tasques fonamentals. Considere que un bon tractament infantil n’ha d’incloure, de forma clara, els pares i el col•legi.
La meua primerenca experiència amb l’exercici de la neuropsicologia fou a l’Hospital Aita Menni de Mondragón, l’any 2002, on fiu les pràctiques del Màster de Neuropsicologia Clínica.

El 2003 es creà la Unitat de Dany Cerebral en l’Hospital Benito Menni a Valladolid on comencí a treballar com a neuropsicòloga. Un any més tard, s’hi inicià l’atenció a la població infantil. Paral•lelament, s’inicià la meua relació amb la Dra. Concepción Fournier (neuropsicòloga infantil amb ampla experiència i reconegut prestigi) qui em transmeté gran part dels seus coneixements que a hores d’ara posseïsc i qui m’ajudà a consolidar la meua vocació personal en aquest camp. A primeries de 2009, em traslladí a l’acabada de crear Unitat de Rehabilitació Infantil en l’Hospital Beata María Ana de Madrid.

Encara que emprenguí la meua carrera amb població adulta, a dia de hui estic centrada en els xiquets. El treball amb ells em resulta tremendament gratificant i les respostes que en donen als tractaments són, en molts casos, sorprenents.
Per altra banda, el treball en un equip multidisciplinar és força enriquidor, tant a nivell personal com professional. A més, açò suposa una gran ajuda i la possibilitat de conéixer un problema des de moltes perspectives diferents, on tots compartim el mateix fi: ajudar i millorar la qualitat de vida dels menuts i les seues famílies.

Formació acadèmica

Llicenciada en Psicologia per la Universitat Complutense de Madrid, havent desenvolupat els cinc cursos en el Centre Universitari San Pablo C.E.U.-   Especialitat Clínica. 1994 – 1999.
Màster en Neuropsicologia Cognitiva per la Universitat Complutense de Madrid, 2000 – 2002.
Doctorada en Neurociències per la Universitat Complutense de Madrid, he obtingut el Diploma en  Estudis Avançats (DEA) i em trobe realitzant la tesi doctoral sota la direcció de la Dra. Concepción Fournier.

Formació extraacadèmica

•    Família i dany cerebral. Hospital Beata María Ana, Madrid, 2010.

•    XXI Jornada Tècnica de l’Institut Guttmann: Rehabilitació Neuropsicològica Infantil. Barcelona, 2009.

•    Metodologia d’investigació en salut mental. Germanes Hospitalàries. Madrid, 2009.

•    III Reunió Interdisciplinària sobre discapacitats/trastorns del desenvolupament i atenció primerenca. Madrid, 2009.

Publicacions

•    Fournier del Castillo MC., Gavilán Agustí B. Síndrome disejecutivo global infantil secundario a un traumatismo craneoencefálico. En Tirapu J., García Molina A., Ríos Lago M. y Ardila A. (Eds.). Neuropsicología del córtex prefrontal y de las funciones ejecutivas. Editorial Viguera. Barcelona. 2011.

•    Gavilán B, Fournier MC, Bernabeu J. Diferencias entre los perfiles neuropsicológicos del Síndrome de Asperger y del Síndrome de dificultades de aprendizaje no verbal. Rev. Neurol 2007; 45: 713-9.

Activitat docent

•    Docent en el Màster de Neuropsicologia Clínica. ISEP formació. D’ençà de 2009.
•    Docent en el Postgrau de Neuropsicologia. ISEP formació. D’ençà de 2009.
•    Docent en el Magíster en Neuropsicologia Infantil. Universitat Complutense de Madrid. Anys 2009-2010, 2010-2011.
•    Docent en els cursos de Neuropsicologia del Col•legi Oficial de Psicòlegs de Castella i Lleó en els nivells d’iniciació, mitjà i superior. Anys 2009, 2010, 2011.
•    Tutora d’alumnes en pràctiques de Psicologia de la Universitat Complutense de Madrid.

Activitat investigadora

Ponències i comunicacions en congressos (sols primer autor)

•    Trastorns d’atenció en menuts amb dany cerebral sobrevingut: últims avanços de tractament. I Congrés Internacional de Neuropsicologia Infantil. Madrid, 2011.
•    Neuropsicologia infantil: aportacions a la pràctica educativa. Jornada monogràfica. FERE-CECA. Madrid, 2010.
•    Abordatge transdisciplinari en un cas de traumatisme craniencefàlic infantil. Seleccionada com a millor comunicació i rebent el primer premi professional de la Jornada Hispano brasilera. Alteracions en Neurologia Infantil. Madrid, 2009.
•    Desenvolupament i rehabilitació de les funcions executives. VII Jornada de la Societat Espanyola de Neurorehabilitació. Barcelona, 2009.
•        Escales de mesura del desenvolupament infantil. Curs de Valoració de Discapacitat Infantil de la UCM a l’H. Universitari del Niño Jesús. Madrid, 2007.

Altres dades d’interés
- Revisora de la Revista de Neurologia.

Experiència laboral

•    Neuropsicòloga:

-    Unitat de Rehabilitació Infantil de l’Hospital Beata María Ana en Madrid. Avaluació i Tractament en població infantil, des de gener de 2009.
-   Unitat de Dany Cerebral de l’Hospital Benito Menni de Valladolid. Avaluació i Rehabilitació de pacients amb Dany Cerebral Adquirit en adults i en població infantil. Des de febrer de 2003 fins desembre de 2008.
-    Col•legi San Francisco El Sabio, departament d’Orientació i Psicologia. Orientadora realitzant avaluacions i seguiment d’alumnes de 4 a 18 anys. Des de novembre de 2001 fins maig de 2002.

Idiomes

Anglés
Francés

Aficions
Gaudisc anant al camp, fent esport i visitant  exposicions d’art (m’encisa la pintura). També, llegint un llibre o veient una bona pel•lícula, i compartint el meu temps lliure amb la meua família i amics.